דף הבית>>סיורים>>סיורים עפ"י נושאים>>מסע בעקבות מעצבי הציונות, עולמם ומקורות יצירותיהם, הישיבות הליטאיות ורבני ליטא, מתנגדים וחסידים

סיורים עפ"י נושאים

                                                                      

                                                                      

בס"ד

מסע אחרי מעצבי הציונות, עולמם ומקורות יצירותיהם הישיבות הליטאיות ורבני ליטא, מתנגדים וחסידים

סיור לימודי בערים ובעיירות יהודיות בלטביה, ליטא ובבלרוס

בהדרכת: עקיבא סלע מנהל המרכז "מירושלים לליטא"

כ"ה בסיון' – ו' בתמוז תשע"ד ( 23 ביוני – 3 ביולי 2014)

 

 

 

יום ב' (23/6):  ת"א – ריגה

לאחר נחיתה והתארגנות בשדה התעופה של ריגה נצא למלון להתארגנות, משם נצא בצוותא לארוחת ערב ולסיור בעיר. ריגה הייתה עיר ציונית ודתית, הרב  מרדכי נורוק היה ציר ב"סיים" הפרלמנט של ריגה מטעם המזרחי, לצד נציגי אגודת ישראל, צעירי ציון והבונד. עיר הולדתם של ישעיהו ונחמה ליבוביץ, כאן כתב את ההיסטוריה של העם היהודי שמעון דובנוב וכאן גם נרצח ע"י הנאצים. לצד ה"ליטאים" בעיר הייתה קבוצה לא קטנה של חסידי חב"ד, בראשם ר' מוטיל דובין גם כן ציר ה"סיים" ורב העיר ר' מנחם מנדל ז"ק. אנחנו נסייר בעיר העתיקה, המהווה ריכוז ייחודי (בכל אירופהשל בניינים שעוצבו בסגנון "ארט נובו" על ידי  האדריכל היהודי מיכאל איזנשטיין. נבקר ברחוב אלברטה, בדרכנו נצפה על כמה מבנים מיוחדים בעיר העתיקה: "בית החתולים", הגילדה הקטנה והגדולה, בתי "שלושת האחים" בית "הראשים השחורים", מבנה מיוחד המחולק לשלשה חלקים, הצבועים כל אחד בצבעים שונים, ומהווה אטרקציה ארכיטקטונית. "בית מנצנדורף", בית מהמאה ה-17 ששוחזר ומציג את חייו של סוחר אמיד בימים עברו. נבקר ליד בית הכנסת הפעיל, המכונה בית הכנסת פיטאוואס (פיטאוו - שול). בית כנסת זה נבנה בשנת 1905 וניצל מהגרמנים בשל היותו סמוך לכנסייה. מבנה בית הכנסת מרשים מבחוץ ובתוך האולם הוא מעוטר בקישוטים יפים בעלי אופי גיאומטרי. לאחר קבלת עצמאותה של לטביה, הפך בית הכנסת למרכז החיים היהודים המתחדשים בריגהלאחר שנתרשם מיופיה של ריגה, נחזור ללינה במלון.

יום ג' (24/6):  ריגה – באוסקה – פוניבז' – קובנה (לינה)

לאחר ארוחת בוקר נצא דרומה לכיוון ליטא, לפני שנצא מריגה נעצור ביער רומבולה, יער עצי אורנים לא רחוק מריגה. כאן בבורות רצחו הנאצים את יהודי ריגה ביריות. כ- 25000 יהודים נרצחו. נתייחד עם הקורבנות בטכס צנוע ומכאן נמשיך למחנה הריכוז סלספילס. זה מחנה שהוקם ע"י הגרמנים במרחק של כ-18 ק"מ מריגה, בו רוכזו יהודים ואסירים פוליטיים, שבויי מלחמה וילדים יתומים. בשנת 1967 הקימו הסובייטים במקום המחנה אנדרטה מרשימה לזכר הנרצחים , שכוללת מספר פסלי אבן ענקיים, חדר תערוכה ואנדרטת אבן גדולה. נמשיך למעבר הגבול (שאינו קיים בגלל שהמדינות חברות באיחוד האירופאי) בדרך ניכנס לעיירה טיפוסית בשם באוסקהבויסק במפת העולם היהודי הייתה עיר שדה ('עיר מצער') שהתגאתה במספר גדולים בישראל שגרו בהמספר שנים לפני התמנותו של הרב קוק לרבה של בויסק, נפטר הרב של בויסק – 'הבוסקר', הרב מרדכי אלישברג זצ"ל, חובב ציון מושבע,בין מייסדי המזרחי,  בזיכרונות היהודים משורטטים קווים של המשכיות\בינו ובין הרב קוק. בסיור בעיירה נבקר ליד מקום בית הכנסת הגדול, מקום מושבו של הרב קוק, ששימש כרב המקום, בית החולים היהודי, המשחטה ומספר מבני ציבור נוספים.  נסיים את הביקור בעיירה במצודה הסמוכה שהפכה למוזיאון בעיירה בויסק, סביב מצודה זו היה הרב קוק מטייל כמעט יום-יום ומשוחח עם תלמידיו בתורתו.                                                                                                                                                                                       נמשיך בדרכנו דרומה לעיר פונוביז‘, בעיר זו שימש ברבנות ר' אליהו דוד רבינוביץ (תאומים) שהגיע אח"כ לארץ ישראל בהזמנתו של הרב סלנט, כאן נולד גם הפרטיזן חיים לזר, איש ביתר.  נבקר בבנין הישיבה, נרחיב כאן על הישיבות הליטאיות, נספר על פעילותיו של הרב כהנמן מייסד ישיבת פונביז‘ בליטא ובישראל. נצפה על בתי קהילה נוספים ביניהם בתי כנסת, בית הספר ומקום בית הקברות היהודי, המשמש כיום גינה ציבורית, לאחרונה נבנתה אנדרטה יפה פרט ללוח זיכרון שניצב בצד הגן. נסייר במתחם הגטו היהודי שם הוקמה אנדרטה להנצחת היהודים שגרו במקום. נמשיך בדרכנו לקובנה, נגיע למלון, נאכל ארוחת ערב,לאחר ארוחת הערב נטייל להנאתנו ב- Laisves aleja  המדרחוב המפורסם בו נהגו להיפגש עשירי יהדות קובנה.

 

יום ד' (25/6):  קובנה – ינוהנ - קיידן - קובנה

נתחיל את הסיור בקובנה בגבעה הנקראת על שמו של הסופר אברהם מאפו, כאן ישב וכתב את ספרו "אהבת ציון". לאחר מכן נמשיך לבית הקברות היהודי, ובו קברי הרב יצחק אלחנן ספקטור והרב אברהם דב שפירא. מכאן נמשיך לכוון צפון מזרח לעיר ינובה,  הבנויה על שתי גדותיו של הנהר ויליה (בליטאית( neris .ינובה הייתה עיר מבוססת היטב מבחינה כלכלית ודמוגרפית, שלא כמרבית עיירות ליטא. שתי "ינובות" היו: אחת של גויים ואחת של יהודים, ינובה של הגויים הייתה עיר חסרת פרצוף, לעומת זאת ינובה של היהודים הייתה מיוחדת, כאן התפתח טיפוס מיוחד של יהודי.הייתה כאן קהילה מגוונת ותוססת . כאן חיו זה לצד זה מתנגדים וחסידים. הייתה כאן פעילות ציונית מגוונת וכאן התארגנה אגודת "בנות ציון" בראשות הגב' צביה- לאה אייזנשטאט. מכאן עלה לארץ ישראל ר' אברהם ינובר שתוך זמן קצר נהפך לאחד מהמנהיגים בארץ. ובשנת 1912 עלה מינובה לארץ ישראל ישראל אברהם רוזנסון (רזיאל) אביהם של דוד רזיאל ואסתר רזיאל נאור. בינובה נסייר בעיר העתיקה, שחלק מבתיה עדיין עומדים, נחלוף ליד אחד מבתי הכנסת שנותרו, נעלה לבית העלמין היהודי המשופץ, ונתרשם מבתיה היפים של העיר. את הסיור נסיים ליד בורות הרצח של יהודי ינובה במלחמת העולם השנייה. מכאן נמשיך מערבה לעיירה קיידן. עיירה עתיקה , עיר הולדתו של משה לייב ליליינבלום, מראשי תנועת חובבי ציון, שבה נשארו שלשה בתי כנסת, אחד מהם משמש כמוזיאון קטן להנצחת הקהילה במקום. בעיירה זו הכיר הגאון מוילנה את אשתו. נתרשם מכנסיית העץ שבמקום ומהכיכר המרכזית, ומבית הקברות היהודי שנשמר על ידי העיריה. מקיידן נמשיך בדרכנו חזרה לקובנה, כאן נעמוד ליד ביתה של לאה גולדברג, ונתייחד עם הקורבנות שנרצחו ערב המלחה ליד מוסך לייטוקיס, נאכל ארוחת ערב ונחזור למלון.

 

יום ה' (26/6):  קובנה – ז'ז'מר – וילנה

את היום נתחיל בבית הכנסת "כאר שול" אוהל יעקב המפואר, נמשיך בסיור בעיר העתיקה , נבקר בככר העיר ובית העיריה, מכאן מתחיל המדרחוב על שם עיר הבירה וילנה, נצפה על הבזיליקה (ארכי – קתדרלה), היחידה בליטא שנבנתה בסגנון גוטי, נעבור ליד ספריית מאפו, בית הכנסת ובית המדרש ברחוב זמנהוף, נמשיך את סיורנו ונתעכב ליד  הגמנסיון העברי הראשון., בו למדה גם לאה גולדברג ,,נבקר בבית הכנסת הגדול של קובנה ובחצר האנדרטה לזכר ילדי קובנה היהודים שנספו בשואה. משם ניסע לשכונת סלובודקה המפורסמת, נבקר במקום בו עמד בניין ישיבת סלובודקה בראשות הרב נתן צבי פינקל, "הסבא מסלובודקה". משם נמשיך ל"פורט התשיעי", המצודה ששימשה מחנה מעצר ומקום הירצחם של יהודי קובנה בתקופת השואה. לאחר מכן נמשיך במסענו דרך העיירה ז'ז'מר, בה נראה בית כנסת מעץ העומד שם כבר מאות בשנים, לוילנה, לאחר שנתארגן במלון, נצא לארוחת ערב בבית חב"ד.

 

יום ו' (27/6) וילנה – פונאר – טראקיי - וילנה

נצא  לגיא ההריגה פונאר, במרחק של כ – 12 ק"מ מהעיר. נצפה על בורות ההריגה שביער, בהם נטבחו רוב יהודי וילנה והאזור, נבקר במוזיאון הקטן שנמצא שם ונערוך טכס התייחדות לזכרם של הנרצחים. מכאן נמשיך ונגיע לעיר העתיקה טראקאי, השוכנת בלב אגמים. טראקאי משמשת כמרכז הקראי הגדול במזרח אירופה, נבקר בבית הכנסת ובמוזיאון הקראי. נתרשם מהטירה המרשימה על אי בתוך האגם ומיופייה של העיר, ונסיים בביקור בבית הקברות העתיק של הקראים. נחזור לעיר הבירה וילנה,נחזור לוילנה, נפקוד את בית הקברות היהודי אליו הועברו עצמותיו של הגאון והגר צדק (הגרף פוטוצקי) במקום נטמנו רבני העיר לצד סופרים, משוררים ופרטיזנים יהודים. והרבה הרבה יהודים וילנאיים. משם נמשיך למקום בו היה בית הקברות הישן בוילנה, המשמש היום כמרכז ספורט שלידו לוח זיכרון ולגאון ולגר צדק, שהיו קבורים שם. נמשיך לבקר באתרים נוספים בוילנה, ככל שיהיה לנו זמן. נחזור להתמקם במלון לקראת שבת. את תפילת השבת וסעודת השבת נעשה בבית חב"ד.

 

יום שבת (28/6) וילנה

 

לאחר התפילה וסעודת שבת נערוך סיור רגלי מקיף בגטו היהודי בוילנה, נבקר ליד ביתו של הגאון, בחצר ה"שולהויף,  נבקר ליד הספריה, כאן בעלית הגג קרא אבא קובנר את הכרוז "פונאר היא מוות.  נחזור למלון למנוחה, לפני הסעודה  השלישית נצא לסיור נוסף לראות את דפוס ראם , בית הקהילה, ביתו של ר' חיים עוזר גרוז'ינסקי , ונצביע על מקום ישיבת רמייליס. מוצאי שבת יוקדש לסיפור יהדות וילנה – "ירושלים דליטא".

יום א' (29/6):  וילנה – (מעבר הגבול) – ראדין - גרודנה

 

http://breslevcity.co.il/management/additions/filemanager/pictuers/hilula/chafets_chaim4.jpg לאחר ארוחת בוקר נצא דרומה למעבר הגבול של בלארוס. נמשיך לראדין, עיירה קטנה בה   ישב ה"חפץ חיים" בביקור בראדין נראה עיירה אוטנטית על בארות המים והבתים כפי שהיו לפני למעלה מ-100 שנים. נבקר בראדין באולם הישיבה- בית מדרשו של החפץ חיים, נצפה על מקום ביתו של ה"חפץ חיים" ונפקוד את קברו ששופץ לאחרונה. בבית הקברות היהודי שנשמר במקום. מראדין נמשיך מערבה לגרודנה, נגיע למלון , נתארגן ונצא לארוחת ערב.

 

 

יום ב' (30/6):  גרודנה והסביבה

יום זה יוקדש לגרודנה והסביבה. נתחיל את הסיור בעיר העתיקה, בבית הכנסת הגדול, אחד מבתי הכנסת המפוארים שהיו במזרח אירופה, לכאן הגיעו בין האר, הסופרים ח"נ ביאליק ושאול טשרניחובסקי, זם זאב ז'בוטינסקי היה בין הבאים. יהודי המקום לא ישכחו את החזנים סירוטה וקוסבצקי שנתנו קונצרטים בבית הכנסת.כאן נבקר גם במוזיאון היהודי שנפתח לפני כשנתיים ונספר את סיפור בית הכנסת בתקופת השואה. בדרכנו מבית הכנסת לגטו היהודי, נחלוף ליד המבצר הישן והחדש ונתוודה להיסטוריה המפוארת של העיר. ליד הכניסה לגטו, שער הגטו הראשון, נערוך טכס התייחדות קצר ומשם נמשיך את סיורנו בעיר העתיקה, נחלוף ליד מבני בתי כנסת, בתי ספר עבריים ומוסדות ציבור נוספים. גרודנה מפוצלת לרובעים נפרדים. נעבור לרובע פארשטאט, לשם עבר בית הספר יבנה, ושם נותר בית העלמין העתיק,בו טמוניפ ר' שמעון שקופ, ראש הישיבה בגרודנה ואלכסנדר זיסקינד,בעל יסוד ושורש העבודה. רובע נוסף שהיה בו הגטו השני הוא רוע סלבודקה. כיום יש בו שוק ססגוני. נסיים את סיורנו בגרודנה בסיור במרכז העיר הגדולה.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Hrodna_center.jpg

יום ג' (1/7):  גרודנה – וולקובסק – סלונים – לידה

 לאחר ארוחת בוקר, נעזוב את גרודנה ונצא מזרחה, בדרך נעבור בוולקובסק, עיירה יהודית מובהקת, שהיו בה לפני השואה קרוב לעשרת אלפים יהודים. העיירה יושבת על גדות הנהר וולקוביה שמתרחב ונהפך לאגם גדול בקצה העיר, כאן החלה ההתיישבות היהודית במקום. נבקר ברחוב השוק ובחצר בתי הכנסת. בעיירה זו נולדו וגדלו אהרן מסקין ורפאל קלצ'קין שזכו בלוח זיכרון על ביתם. בדרכנו מזרחה נעבור דרך סלונים,   עיר ואם בה נוסדה חסידות סלונים הידועה,חסידות ציונית יוצאת דופן, נגיע לככר המרכזית שמסביבה עמדו מבני הציבור של הקהילה, נמשיך לבית הכנסת המפואר שעומד עזוב ומוזנח, לכאן רוכזו כל יהודי סלונים לפני הוצאתם להורג. נמשיך לבית הכנסת של ה"מזרחי" ובדרכנו נעבור בתחנת מכבי האש שנוהלה ע"י יהודי המקום, ליד בית הכנסת, ביה"ס היהודי ובית החולים היהודי, המשמש גם כיום בית חולים מקומי. נערוך תצפית על הגטו היהודי מעבר לנהר ונסיים בבית הקברות בו נטמן האדמור מסלונים. אחד מהאדמורים ה"ציוניים" שדירבן את חסידיו לעלות לארץ ישראל. נסיים את סיורנו בסלונים ונצא צפונה, נעבור בעיר ברנוביץ', היו בה 12,000 יהודים, בין שתי המלחמות, שהיוו יותר ממחצית אוכלוסיית העיר. בראשית המאה ה-20 הוקמה בעיר ישיבת ברנוביץ' הליטאית , בראשה עמד הרב  אלחנן וסרמן שהייתה פעילה עד לשואה. כמו כן, החל משנת 1928 ועד לשואה, שימשה ברנוביץ' כמרכז חסידות סלונים ולישיבתה - "ישיבת תורת חסד", ושניים מאדמו"ריה גרו בה (רבי אברהם וינברג השני ובנו רבי שלמה דוד יהושע שנהרג בשואה).דרך יערות בלארוס, בהם חיו ונלחמו הפרטיזנים. ניסע  לכוון נוברדוק. זו העיר שנתפרסמה בישיבתה בה הרב יוסף יוזל הורביץ- ה"סבא מנובהרדוק", פיתח את שיטתו בתוך תנועת המוסר, שיטת "שפלות האדם", מעיר זו יצאה גם דרך מנהרת הבריחה, קבוצת הפרטיזנים היהודים בראשותו של בילסקי, נבקר במוזיאון שהוקם בתוך הגטו היהודי המספר את ספור הבריחה. בככר העיר, נבחין בבנין בית הכנסת והישיבה ולפני שנצא נעבור ליד מוזיאון המנציח את דמותו של הסופר הידוע אדם מיצקביץ, תושב המקום, משם ניסע למיר שנודעה בעולם היהודי בזכות הישיבה שהיתה בה, בסמוך לבנין הישיבה נבחין בבתי הקהילה היהודית, בית ספר, בית כנסת ועוד. מיר זו הישיבה הליטאית היחידה שתלמידיה הצליחו לברוח לפני המלחמה דרך יפן והגיעו ארצה. נעבור בבורות הרצח ונצפה על המבצר והמנזר שהיו קשורים למאבק היהודים בגרמנים.לפני שנצא ממיר נפקוד את בית הקברות בו טמון ר' ירוחם משגיח הישיבה. משם ניסע למלון במינסק.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Synagogue,_Slonim.jpg

יום ד' (2/7):  מינסק – וולוז'ין – הורדוק – חאטין – מינסק

 

בבוקר נצא לסיור בעיירה וולוזי‘ן שם הוקמה הישיבה הליטאית הראשונה אם הישיבות הליטאיות. הישיבה נוסדה ב-1803 ע"י ר‘ חיים, זו היתה הישיבה המודרנית הראשונה בליטא, בה נוצרו רבים מן הדפוסים של הישיבות הליטאיות. באולם הישיבה נרחיב במקצת ממשנתו של ר‘ חיים מוולוז‘ין ונפקוד את קברו בבית הקברות היהודי הסמוך. בדרך מוולוז'ין נעבור דרך העיירה הורודוק, עיירה יהודית טיפוסית.במרכז העיר נספר את סיפור העיירה ויהודיה. מכאן נמשיך לחאטין, כפר מצפון למינסק שנשרף ע"י הגרמנים, היום המקום נבנה כ"בית קברות לכפרים" אתר הנצחה לאומי לזכרם של תושבי בלארוס שנהרגו במלחמת העולם השניה (1/4 מכלל תושבי בלארוס) במקום זה נרחיב את הסיפור על הפרטיזנים הרוסים והיהודים. נצא מחאטין ונחזור לעיר הבירה מינסק.נ כאן נערוך סיור בעיר העתיקה המשוחזרת- זו של המאה ה-15, יש בה מבנים שהיו שייכים לקהילה היהודית שחיה במקום וביניהם גם בית כנסת. נבקר בגטו היהודי, באנדרטה שנבנתה לזכרם של יושבי הגטו, בבית העלמין היהודי, שלא נותרו בו מצבות, ולבסוף נסיים באנדרטה המרשימה ב"ימה" שהוקמה בפארק של חסידי אומות העולם, לזכרם של יהודי מינסק והסביבה.

http://3.bp.blogspot.com/-fl2z6G6geXE/Tj2_MhPlDzI/AAAAAAAAKnU/FOgeUnfuT3Q/s1600/%25D7%25A2%25D7%2595%25D7%25AA%25D7%25A7%2B%25D7%25A9%25D7%259C%2BIMG_8402.JPG

 

יום ה'' (3/7):  מינסק – ת"א

 

נשלים את סיורנו במינסק, נעבור בשדרות ובככרות הראשיים, נבקר בבית הכנסת הגדול, המשמש כיום כתיאטרון ונבקר במוזיאון הלאומי בו תצוגה מרהיבה על חיי היהודים במקום.

 

ייתכנו שינויים במסלול, טל"ח

מחיר המסע 275 ₪ ב- 36 תשלומים חודשיים, לאדם בחדר זוגי.

למשלמים במזומן תינתן הנחה.

תוספת ליחיד בחדר 330 יורו.

 

  

המחיר כולל :

         -  טיסה סדירה מתל אביב לריגה ומוילנה לתל אביב.

         -  מיסי נמל בטחון ודלק

         -  סיורים מודרכים בלוויית מדריך מקומי דובר עברית.

         -  ביקורים וכניסות לאתרים המפורטים במסלול.

         -  9 לילות אירוח בבתי מלון בדרגת תיירות טובה.        

         -  כלכלה: כל ימי הטיול מבוססים על חצי פנסיון (ארוחת ערב על בסיס דגים, ירקות ופירות,

             ארוחות שבת בשריות). מים מינראליים בדרך.       

         -  אוטובוס תיירים ממוזג וצמוד.

         -  מדריכים ישראליים מומחים.

         -  דמי רישום ובטוח ביטול.

         -  ויזה לבלארוס

 

המחיר אינו כולל:

 

         הוצאת דרכון  (יש להצטייד בדרכון בר תוקף לחצי שנה לפחות מיום היציאה לטיול)

         בטוח רפואי ובטוח מטען

         טיפים

         הוצאות אישיות וארוחות שאינן מפורטות בתוכנית.

 

         דמי ביטול:

     עד 30 יום לפני היציאה יוחזר כל הסכום ששולם למעט דמי טיפול (75 $ לאדם).

לדף הקודם
RSS