דף הבית>>סיורים>>סיורים עפ"י נושאים>>סיור בעקבות הישיבות הליטאיות - לציבור הרחב

סיורים עפ"י נושאים

סיור - בעקבות הישיבות הליטאיות

סיור בערים ובעיירות יהודי בבלרוס וליטא
סיור לציבור הרחב.
בהדרכת: עקיבא סלע מנהל האתר "מירושלים לליטא"


יום רביעי - :    ת"א – ריגה – שאוולי
לאחר נחיתה והתארגנות (תפילה וארוחת בוקר), נסייר קצת בריגה ונצא לדרך דרומה לכוון ליטא, מיד לאחר מעבר הגבול נערוך היכרות עם עיירה ליטאית טיפוסית בשם יאנישאק, נבקר בככר העיר ובשני בתי כנסת במקום. משם נסע ל"גבעת הצלבים", מקום מרשים  הכולל אלפי צלבים, המשמש כזיכרון לנופלים במלחמת העולם השנייה וכסמל ההתנגדות הליטאית לכיבוש. נראה מי מאיתנו יבחין בתוך יער הצלבים הגדול במגן דוד ! ונדון במשמעותו. ומשם נמשיך ליער קוז'י, מקום הירצחם של יהודי שאוולי. נמשיך לשאוולי נתארגן במלון ונצא לסיור לאזור הגטו היהודי, נשקיף על בית החרושת לעורות של פרנקל, נבקר בשרידי בית הקברות היהודי. נחזור למלון לארוחת ערב. אחר כך נצא לסיור קצר במרכז העיר ובמדרחוב.

יום חמישי : - :     שאוולי – טלז – קיידן - קובנה
לאחר ארוחת בוקר נצא בדרכנו מערבה בכביש הצפוני של ליטא לכוון העיר טלז, כאן נבקר בשרידי הקהילה היהודית ובמיוחד בישיבה הגדולה שעדיין עומדת. בהזדמנות זו נתוודע לעולם הישיבות הליטאי. נמשיך דרומה בדרך נעבור דרך העיירה קיידן. עיירה עתיקה שבה נשארו שלשה בתי כנסת, אחד מהם משמש כמוזיאון קטן להנצחת הקהילה במקום. בעיירה זו הכיר הגאון מוילנה את אשתו. נתרשם מהכיכר המרכזית, ומבית הקברות היהודי שנשמר על ידי העיריה. מקיידן נמשיך בדרכנו דרום מזרחה לקובנה. לפני שניכנס לעיר  נערוך סיור ב"פורט התשיעי", המצודה ששימשה מחנה מעצר ומקום הירצחם של יהודי קובנה בשואה. במצודה נבקר במוזיאון ונתרשם מגודל המבצר ומבואותיו. לסיום נערוך טכס התייחדות קצר ליד האנדרטה הגדולה והמרשימה. בערב נגיע לקובנה נצא למסעדה לאכול ארוחת ערב. לאחר ארוחת הערב נטייל להנאתנו ב- Laisves aleja  המדרחוב המפורסם בו נהגו להיפגש עשירי יהדות קובנה

יום ששי: - קובנה -  ז'ז'מר – וילנה
לאחר תפילה וארוחת הבוקר נסייר בקובנה. נתחיל בגבעה הנקראת על שמו של הסופר אברהם מאפו, כאן ישב וכתב את ספרו "אהבת ציון". נמשיך לבית הקברות היהודי החדש,נסייר בעיר העתיקה, משם ניסע לגטו בשכונת סלבודקה המפורסמת. נעקוב אחר גבולות הגטו והתנהלות החיים בתוכו, נצפה על בנין ישיבת סלבודקה ובית החולים היהודי. נמשיך לבית הכנסת המפואר בקובנה, ומשם ניסע לכוון וילנה, לא לפני שנצפה בבית של לאה גולדברג ובגמנסיון העברי הראשון. בדרך לוילנה נסטה כמעה לעיירה  זאזמארי, ונבקר בבית הכנסת מעץ שנותר שם. נגיע לוילנה נתמקם במלון ונכין עצמנו לשבת. את תפילת השבת נערוך בבית הכנסת הגדול, או במרכז חב"ד הסמוך לו. לאחר מכן נסעד ארוחת שבת  בצוותא עם חלק מיהודי הקהילה.

שבת : - וילנה
לאחר התפילה וסעודת שבת נערוך סיור רגלי מקיף בגטו היהודי בוילנה, נבקר ליד ביתו של הגאון, בחצר ה"שולהויף,  נבקר ליד הספריה, כאן בעלית הגג קרא אבא קובנר את הכרוז "פונאר היא מוות.  נחזור למלון למנוחה, לפני הסעודה  השלישית נצא לסיור נוסף לראות את דפוס ראם , בית הקהילה, ביתו של ר' חיים עוזר גרוז'ינסקי , ונצביע על מקום ישיבת רמייליס. מוצאי שבת יוקדש לסיפור יהדות וילנה – "ירושלים דליטא".

יום ראשון : וילנה – (מעבר הגבול) – ראדין – גרודנה
 נצא  לגיא ההריגה פונאר, במרחק של כ – 12 ק"מ מהעיר. נצפה על בורות ההריגה שביער, בהם נטבחו רוב יהודי וילנה והאזור, נבקר במוזיאון הקטן שנמצא שם ונערוך טכס התייחדות לזכרם של הנרצחים. נחזור לוילנה, נפקוד את בית הקברות היהודי אליו הועברו עצמותיו של הגאון וגר הצדק (הגרף פוטוצקי). במקום נטמנו רבני העיר לצד סופרים, משוררים ופרטיזנים יהודים. והרבה הרבה יהודים וילנאיים. . ומשם נמשיך למקום בו היה בית הקברות הישן בוילנה, המשמש היום כמרכז ספורט שלידו לוח זיכרון לגאון ולגר צדק (הגרף פוטוצקי) שהיו קבורים שם.  לקראת הצהרים נצא דרומה למעבר הגבול של בלארוס. נמשיך לראדין, עיירה קטנה בה ישב ה"חפץ חיים" בביקור בראדין נראה עיירה אוטנטית על בארות המים והבתים כפי שהיו לפני למעלה מ-100 שנים. נבקר בראדין באולם הישיבה- בית מדרשו של החפץ חיים, נצפה על מקום ביתו של ה"חפץ חיים" ונפקוד את קברו ששופץ לאחרונה. בבית הקברות היהודי שנשמר במקום. מראדין נמשיך מערבה לגרודנה
יום שני: גרודנה – סלונים – ברוניה גורה – בריסק
את הבוקר נקדיש לביקור בגרודנה. אחת מהערים היהודיות החשובות שבמזרח אירופה. מכאן יצא ר‘ חיים עוזר מגרוז‘ינסקי וגאונים נוספים. נפתח בביקור בבית הכנסת הגדול שנשאר במקום ומשופץ כיום ע"י הקהילה. בסמוך לו נבחין בבנין הישיבה שהוקמה בגרודנה, נבקר בגיטו היהודי, נעצור ליד שער הגטו ונספר את סיפורו, לידו ביה"ס העברי "יבנה", ביה"ס "תרבות" וביכנ"ס נוסף שמשמש כיום כמרכז ספורט. בגרודנה היו 2 בתי קברות- הישן והחדש, על בית הקברות הישן נבנה אצטדיון גדול ולידו הוקמה אנדרטה לזכר יהודי גרודנה. בית הקברות החדש נשמר היטב (ע"י גויה שגרה בסמוך). שם נפקוד את קברם של ר‘ שמעון שקופ והרב זיסקינד. כשנצא מגרונדה נחלוף ברחובות המרכזיים שם נותרו מספר מבנים יפים עוד מתקופת ימי הביניים. בדרכנו דרומה נעבור דרך סלונים,   עיר ואם בה נוסדה חסידות סלונים הידועה, נגיע לככר המרכזית שמסביבה עמדו מבני הציבור של הקהילה, נמשיך לבית הכנסת המפואר שעומד עזוב ומוזנח, לכאן רוכזו כל יהודי סלונים לפני הוצאתם להורג. נמשיך לבית הכנסת של ה"מזרחי" ובדרכנו נעבור בתחנת מכבי האש שנוהלה ע"י יהודי המקום, ליד בית הכנסת, ביה"ס היהודי ובית החולים היהודי, המשמש גם כיום בית חולים מקומי. נערוך תצפית על הגטו היהודי מעבר לנהר ונסיים בבית הקברות בו נטמן האדמור מסלונים. נמשיך דרומה לכוון בריסק ובדרך נעבור ליד בורות הרצח של יהודי בריסק והסביבה בברוניה-גורה.

יום שלישי : - בריסק – נוברדוק – מיר – מינסק
נתחיל בבוקר בסיור בבריסק- מהנודעות בערי מזרח אירופה היהודית, עירם של ר‘ חיים ו"הבית הלוי" ממשפחת סולבייצ‘יק וגם עירו של מנחם בגין שזכה ללוח זכרון על אחד הבתים שנותרו מאז. על חורבות ביהכנ"ס הגדול בבריסק נבנה קולנוע. נכנס לתוכו ובמרתפיו נבחין בהריסות בית הכנסת שנשמרו עד היום. האולם הקטן שבבנין זה היה בית מדרשם של גאוני בריסק. נמשיך לאזור הגטו היהודי ונתייחד עם זכרם של יהודי המקום ליד האנדרטה שהוקמה שם. נצא לכוון האצטדיון בו קבור ה"בית הלוי" ונסיים במבצר של בריסק לידו נבנתה אנדרטת ענק לזכרם של הנופלים במלחמת העולם השניה (ביניהם הרבה יהודים). ליד האנדרטה רוכזו מצבות שנאספו בבית הקברות היהודי וברחובות בריסק. להמשך המסע נצא צפונה לכוון נוברדוק. זו העיר שנתפרסמה בישיבתה בה הרב יוסף יוזל הורביץ- ה"סבא מנובהרדוק", פיתח את שיטתו בתוך תנועת המוסר, שיטת "שפלות האדם", מעיר זו יצאה גם דרך מנהרת הבריחה, קבוצת הפרטיזנים היהודים בראשותו של בילסקי, נבקר במוזיאון שהוקם בתוך הגטו היהודי המספר את ספור הבריחה. בככר העיר, נבחין בבנין בית הכנסת והישיבה ולפני שנצא נעבור ליד מוזיאון המנציח את דמותו של הסופר הידוע אדם מיצקביץ, תושב המקום, משם ניסע למיר שנודעה בעולם היהודי בזכות הישיבה שהיתה בה, בסמוך לבנין הישיבה נבחין בבתי הקהילה היהודית, בית ספר, בית כנסת ועוד. מיר זו הישיבה הליטאית היחידה שתלמידיה הצליחו לברוח לפני המלחמה דרך יפן והגיעו ארצה. נעבור בבורות הרצח ונצפה על המבצר והמנזר שהיו קשורים למאבק היהודים בגרמנים.לפני שנצא ממיר נפקוד את בית הקברות בו טמון ר' ירוחם משגיח הישיבה.

יום רביעי : מינסק – חאטין – וולוז'ין – (מעבר הגבול) - וילנה 
 בבוקר נצא לסיור במינסק העתיקה. נערוך סיור בעיר העתיקה המשוחזרת- זו של המאה ה-15, יש בה מבנים שהיו שייכים לקהילה היהודית שחיה במקום וביניהם גם בית כנסת. נבקר בגטו היהודי, באנדרטה שנבנתה לזכרם של יושבי הגטו ולבסוף נסיים באנדרטה המרשימה ב"ימה" שהוקמה בפארק של חסידי אומות העולם, לזכרם של יהודי מינסק והסביבה. בדרך לוולוז'ין נעבור בחאטין, כפר מצפון למינסק שנשרף ע"י הגרמנים, היום המקום נבנה כ"בית קברות לכפרם" המנציח באנדרטאות מרשימות (שעוצבו ע"י יהודי) את הכפר חאטין ועוד 185 כפרים נוספים שנשרפו ע"י הגרמנים. במקום זה נרחיב את הסיפור על הפרטיזנים הרוסים והיהודים, לא נעזוב את חאטין מבלי שנבחין בסימנים היהודיים שבה. נשלים את סיורנו בבלארוס בלוולוזי‘ן שם היתה אם הישיבות הליטאיות. הישיבה נוסדה ב-1803 ע"י ר‘ חיים, זו היתה הישיבה המודרנית הראשונה בליטא, בה נוצרו רבים מן הדפוסים של הישיבות הליטאיות. באולם הישיבה נרחיב במקצת ממשנתו של ר‘ חיים מוולוז‘ין ונפקוד את קברו בבית הקברות היהודי הסמוך. מכאן ניסע למעבר הגבול ונגיע לוילנה.

יום חמישי : וילנה - פונוביז' – ריגה – תל אביב
בבוקר נשלים את חובותינו לוילנה והסביבה ונצא צפונה לפונוביז', נספר על פעילותיו של הרב כהנמן מייסד ישיבת פונביז‘ בליטא ובישראל. נצפה על בנין הישיבה ובתי קהילה נוספים ביניהם בתי כנסת, בית הספר ומקום בית הקברות היהודי, המשמש כיום גינה ציבורית, לאחרונה נבנתה אנדרטה יפה פרט ללוח זכרון שניצב בצד הגן. מכאן נמשיך צפונה לכוון ריגה, נשלים את מה שהחסרנו בתחילת המסע , נאכל ארוחת ערב במסעדה הכשרה של חב"ד ונצא לנמל התעופה בדרכנו מלאי חוויות חזרה לישראל.

ייתכנו שינויים במסלול, טל"ח

• מחיר המסע 1650 יורו, תוספת לאדם בחדר לבד 260 יורו.

המחיר כולל :
• -  טיסה מתל אביב לריגה ומריגה לתל אביב.
• -  מיסי נמל בטחון ודלק
• -  סיורים מודרכים בלוויית מדריך מקומי דובר עברית.
• -  ביקורים וכניסות לאתרים המפורטים במסלול.
• -  8 לילות אירוח בבתי מלון בדרגת תיירות טובה.
• -  לינה בוילנה בסמוך לבית הכנסת.
• -  כלכלה: כל ימי הטיול מבוססים על חצי פנסיון (ארוחת ערב על בסיס דגים, ירקות ופירות,
•     ארוחות שבת בשריות). מים מינראליים בדרך.       
• -  אוטובוס תיירים ממוזג וצמוד.
• -  מדריכים ישראליים מומחים.
•       -  דמי רישום ובטוח ביטול.
• - ויזה לבלארוס
 
המחיר אינו כולל:
• הוצאת דרכון  (יש להצטייד בדרכון בר תוקף לחצי שנה לפחות מיום היציאה לטיול)
•       בטוח רפואי ובטוח מטען
•       טיפים
• הוצאות אישיות וארוחות שאינן מפורטות בתוכנית.
• דמי ביטול:
עד 30 יום לפני היציאה יוחזר כל הסכום ששולם למעט דמי טיפול (75 $ לאדם).

• המקומות הפנויים יינתנו על פי הכלל "כל הקודם זוכה".
• אפשרות לביקור שורשים
• משתתפים שירצו לשלב בסיור ביקור שורשים חייבים להודיע זאת מראש לצורך תיאום, המעוניינים יוכלו לקבל עזרה בארגון הנסיעה הפרטית שתעשה על חשבון הנוסע.

לפרטים ורישום נא לפנות לעקיבא סלע מנהל האתר     טל. 050-5287379   

או  "שי בר אילן" -03-9224410,
לדף הקודם
RSS