בס"ד

מסע שורשים  בנתיבות ליטא (רבתי) היהודית

לטביה - ליטא - בלארוס

סיור בערים ובעיירות יהודיות בבלרוס וליטא

כ"ה בסיון תשע"ז –ג' בתמוז תשע"ז 19-27/6/2017

     בהדרכת: עקיבא סלע מנהל המרכז "מירושלים לליטא"

 

 

יום 1:  ת"א – ריגה

 Blackheads House Riga Latvia לאחר נחיתה והתארגנות בשדה התעופה של ריגה נצא למלון להתארגנות, משם נצא בצוותא לסיור בעיר. עיר הולדתם של ישעיהו ונחמה ליבוביץ, כאן כתב את ההיסטוריה של העם היהודי שמעון דובנוב וכאן גם נרצח ע"י הנאצים. נסייר בעיר העתיקה, המהווה ריכוז ייחודי (בכל אירופהשל בניינים שעוצבו בסגנון "ארט נובו" על ידי  האדריכל היהודי מיכאל איזנשטיין. נבקר ברחוב אלברטה, בדרכנו נצפה על כמה מבנים מיוחדים בעיר העתיקה: "בית החתולים", הגילדה הקטנה והגדולה, בתי "שלושת האחים" בית "הראשים השחורים", מבנה מיוחד המחולק לשלשה חלקים, הצבועים כל אחד בצבעים שונים, ומהווה אטרקציה ארכיטקטונית. "בית מנצנדורף", בית מהמאה ה-17 ששוחזר ומציג את חייו של סוחר אמיד בימים עברו. נבקר ליד בית הכנסת הפעיל, המכונה בית הכנסת פיטאוואס (פיטאוו - שול). בית כנסת זה נבנה בשנת 1905 וניצל מהגרמנים בשל היותו סמוך לכנסייה. מבנה בית הכנסת מרשים מבחוץ ובתוך האולם הוא מעוטר בקישוטים יפים בעלי אופי גיאומטרי. לאחר קבלת עצמאותה של לטביה, הפך בית הכנסת למרכז החיים היהודים המתחדשים בריגה. נסיים את הסיור בביקור במוזיאון גטו ריגה אחר שנתרשם קצת מיופייה של ריגה, נסעד ארוחת ערב ונחזור ללינה במלון.

יום 2: ריגה – רומבולה – סליפילס – יאנושוק – גבעת הצלבים – שאוולי

לאחר ארוחת בוקר נתכונן לעזוב את לטביה להדרים לליטא. בדרך נעבור לאתר אליו נשלחו יהודי לטביה בתקופת השואה, ליער רומבולה. יער עצי אורנים לא רחוק מריגה. כאן רצחו הנאצים ביריות לבורות שנחפרו מראש, כ- 25000 יהודים. נתייחד עם הקורבנות בטכס צנוע ונמשיך משם למחנה הריכוז סלספילס. זה מחנה שהוקם ע"י הגרמנים במרחק של כ-18 ק"מ מריגה, בו רוכזו אסירים יהודים ופוליטים, שבויי מלחמה וילדים יתומים. בשנת 1967 הקימו הסובייטים במקום המחנה אנדרטה מרשימה לזכר הנרצחים, שכללה מספר פסלי אבן גדולים במיוחד, חדר תערוכה ואנדרטת אבן ענקית.                                                                                        נמשיך מכאן דרומה, נחצה את מעבר הגבול שהיה עד כניסתם של ליטא ולטביה לאיחוד האירופי, ומשם נמשיך דרך העיירה יאנושיק, עיירה יהודית טיפוסית, נוכל להזכר כאן בצורת החיים היהודים במאה ה-16 וה-17, - ככר השוק ומסביבה הכנסיה ובתי הכנסת. לאחר ביקור בבתי הכנסת המרשימים,  נמשיך דרומה  ונגיע ל"גבעת הצלבים", אתר מרשים הכולל אלפי צלבים, המשמש כזיכרון לנופלים במלחמת העולם השנייה וכסמל ההתנגדות הליטאית לכיבוש. נראה מי מאיתנו יבחין בתוך יער הצלבים הגדול במגן דוד ! מכאן נמשיך בדרכנו לשאוולי, עיר תעשייתית גדולה, לידה שדה תעופה צבאי המשמש את נאט"ו.  נצא לסיור לאזור הגטו היהודי, נשקיף על בית החרושת לעורות של פרנקל, לידו בית כנסת שהוא הקים לעובדי המפעל,נבקר בשרידי בית הקברות היהודי ונצא לסיור קצר במרכז העיר . 

יום 3: שאוולי -  טלז - קלם - ציטוביאן - קובנה (לינה(

לאחר ארוחת הבוקר נעזוב את שאוולי בדרכנו לטלז, גם היא אחת הערים העתיקות בליטא, אינה נחשבת כעיר תירותית, אבל ליהדות חשובה טלז בגלל הישיבה שהייתה בסה. נבקר בישיבה ונספר את סיפורה כאשר בראשה עמד הרב אליעזר גורדון ששימש גם כרבה של העיר טלז. נרחיב על המאבקים שהיו בטלז על רקע החינוך בעיר, המורה י.ל. גורדון ויצירתו על הישיבה. בישיבה למדו גם אנשי תורה וציבור ידועים ביניהם: הרב שמחה אסף, הרב מאיר בר אילן זרח ורהפטיג, בן ציון דינור, אברהם הרצפלד ועוד. נסייר בעיר ונבקר במספר אתרים יהודיים, בגטו של טלז נספר את הסיפור היחודי של גטו טלז, גטו של נשים בלבד ונסיים בביקור בבית העלמין היהודי. . נמשיך את הסיור לעיר קלם, כאן ההזדמנות להרחיב את נושא תנועת המוסר, הסבא מקלם והקשר עם הישיבות. מכאו ניסע לעיירה צ'יטוביאן, כאן אחת המשפחות תספר לנו על שורשיה מהמקום. מכאן נמשיך לקובנה, העיר השנייה בגודלה בליטא, ששימשה כבירת ליטא בין שתי המלחמות.

יום 4 :  קובנה (לינה)

לאחר ארוחת בוקר נתחיל את הסיור בקובנה בגבעה הנקראת על שמו של הסופר אברהם מאפו, כאן ישב וכתב את ספרו "אהבת ציון". לאחר מכן נמשיך לבית הקברות היהודי, ובו קברי הרב יצחק אלחנן ספקטור והרב אברהם דב שפיראנמשיך בסיור בעיר העתיקה , נבקר בככר העיר ובית העיריה, מכאן מתחיל המדרחוב על שם עיר הבירה וילנה, נצפה על הבזיליקה (ארכי – קתדרלה), היחידה בליטא שנבנתה בסגנון גוטי, נעבור ליד ספריית מאפו, בית הכנסת ובית המדרש ברחוב זמנהוף, נמשיך את סיורנו ונצפה בביתה של לאה גולדברג ובגמנסיון העברי הראשון. ונבקר בבית הכנסת הגדול של קובנה ובחצר האנדרטה לזכר ילדי קובנה היהודים שנספו בשואה. משם ניסע לשכונת סלובודקה המפורסמת, נבקר במקום בו עמד בניין ישיבת סלובודקה בראשות הרב נתן צבי פינקל, "הסבא מסלובודקה". משם נמשיך ל"פורט התשיעי", המצודה ששימשה מחנה מעצר ומקום הירצחם של יהודי קובנה בתקופת השואה. נאכל ארוחת ערב,לאחר ארוחת הערב נטייל להנאתנו ב- Laisves aleja  המדרחוב המפורסם בו נהגו להיפגש עשירי יהדות קובנה.

יום 5: קובנה - טראקי - פונאר - וילנה (לינה)

לאחר ארוחת בוקר נצא  לגיא ההריגה פונאר, במרחק של כ – 12 ק"מ מהעיר. נצפה על בורות ההריגה שביער, בהם נטבחו רוב יהודי וילנה והאזור, נבקר במוזיאון הקטן שנמצא שם ונערוך טכס התייחדות לזכרם של הנרצחים. מכאן נמשיך ונגיע לעיר העתיקה טראקאי, השוכנת בלב אגמים. טראקאי משמשת כמרכז הקראי הגדול במזרח אירופה, נבקר בבית הכנסת ובמוזיאון הקראי. נתרשם מהטירה המרשימה על אי בתוך האגם ומיופייה של העיר, ונסיים בביקור בבית הקברות העתיק של הקראים. מכאן נמשיך לגיא ההריגה פונאר, במרחק של כ – 12 ק"מ מוילנה. נצפה על בורות ההריגה שביער, בהם נטבחו רוב יהודי וילנה והאזור, נבקר במוזיאון הקטן שנמצא שם ונערוך טכס התייחדות לזכרם של הנרצחים. מכאן נמשיך לעיר הבירה וילנה, נפקוד את בית הקברות היהודי אליו הועברו עצמותיו של הגאון והגר צדק (הגרף פוטוצקי) במקום נטמנו רבני העיר לצד סופרים, משוררים ופרטיזנים יהודים. והרבה הרבה יהודים וילנאיים. משם נמשיך למקום בו היה בית הקברות הישן בוילנה, המשמש היום כמרכז ספורט שלידו לוח זיכרון ולגאון ולגר צדק, שהיו קבורים שם. נמשיך לבקר באתרים נוספים בוילנה, ככל שיהיה לנו זמן. נחזור להתמקם במלון לקראת שבת. את תפילת השבת וסעודת השבת נעשה בבית חב"ד.

יום 6: וילנה (לינה) שבת

 

 היום נערוך סיור רגלי מקיף בגטו היהודי בוילנה, נבקר ליד הספריה, כאן בעלית הגג קרא אבא קובנר את הכרוז:  "פונאר היא מוות", נעבור ליד בית היודנראט ונספר את סיפור הגטו וגנז, שעמד בראשו. נעבור לגטו הקטן ונבקר ליד ביתו של הגאון וחצר השולהויף, כאן נספר על חיי היהודים בוילנה בזמן הפריחה. נחזור למלון למנוחה,                                                                                                                          דמות "הגאון" ליד ביתו בוילנה .                                                                                            

נבקר בבית הכנסת היחידי והיפה שנותר בוילנה ונחזור למנוחת צהרים במלון.

אחר הצהרים נצא לסיור נוסף לראות אתרים כלליים בעיר העתיקה , ככר העיר, בית העיריה, אולם הקונצרטים השווקים ועוד אתרים הקשורים לקהילה היהודית שחיו שם. מוצאי שבת יוקדש לסיפור לשיחה עם החברים, העלאת זיכרונות וסיפורים מליטא רבתי היהודית.

יום 7 – וילנה - אשמואינה - סמרגון - חאטין - מינסק (לינה)

לאחר ארוחת בוקר נצא בדרכנו לבלארוס, התחנה הראשונה תהיה באושמויאנה, כאן נבקר במרכז העיירה, בבית הכנסת ובתי הספר שבתיהם נשארו ונספר את סיפורם של יהודי העיירה בתקופת השואה. מכאן ניסע לעיירה סמרגון בה תספר אחת המשפחות את סיפור שורשיה. בדרך נעבור דרך העיירה הציורית הורדוק, שם משפחה שיש לה שורשים במקום תספר את סיפורה, נצפה על בית הכנסת, ככר העיירה ובית הקברות ונמשיך לוולוז'ין,  שם הוקמה הישיבה הליטאית הראשונה אם הישיבות הליטאיות. הישיבה נוסדה ב-1803 ע"י ר‘ חיים, זו היתה הישיבה המודרנית הראשונה בליטא, בה נוצרו רבים מן הדפוסים של הישיבות הליטאיות. באולם הישיבה נרחיב במקצת ממשנתו של ר‘ חיים מוולוז‘ין ונפקוד את קברו בבית הקברות היהודי הסמוך. נסייר בעיירה ונצפה על בתי העיר שחלקם שימשו את היהודים ומוסדותיהם לפני השואה.מכאן נמשיך  בדרכנו לעיר http://3.bp.blogspot.com/-fl2z6G6geXE/Tj2_MhPlDzI/AAAAAAAAKnU/FOgeUnfuT3Q/s1600/%25D7%25A2%25D7%2595%25D7%25AA%25D7%25A7%2B%25D7%25A9%25D7%259C%2BIMG_8402.JPG הבירה מינסק נתמקם במלון ואם יהיה לנו כח נעשה סיור קטן באזור  בו שכן הגטו היהודי, נבקר באנדרטת ימה המרשימה ונחזור למלון.

 

יום 8 - מינסק - הורדוק - וולוזין - מיר - נובורדוק - רובזביץ' - מינסק (לינה)

http://www.lametayel.co.il/fckfiles/88d145c673f77fe58e4cc0a1a5bae0e4.jpeg בבוקר נצא לסיור למיר. שמה של העיר נודע בעולם היהודי בזכות הישיבה שפעלה במקום משנת 1815 ועד לכניסת הנאצים ב-1939, כאשר בית הישיבה נהפך לקולנוע (כיום הוא סניף דואר), במיר נצפה במה שנשאר מהעיירה היהודית, מבני בתי הכנסת ותלמוד תורה, נחלוף ליד המנזר ונספר את סיפור הגטו והבריחה , נעבור בבורות הרצח, בבית העלמין היהודי במקום בו קבור ר' ירוחם, משגיח הישיבה המיתולוגי,  נצפה במבצר, טירת רדזוויל, ואם יהיה פתוח, נכנס לבקר במקום. נמשיך בדרכנו לנובורדוק. בדרך כבר נתחיל בסיפור חייהם של הפרטיזנים שחיו באזור – במיוחד קבוצת האחים ביילסקי , מה מייחד קבוצה זו, ומה היה הויכוח האידיאולוגי בין קבוצות הפרטיזנים. בגטו בנוברדוק נספר את סיפורם של יהודי העיר, נבקר במוזיאון שהוקם בתוך הגטו היהודי, בעזרתה של הגב' תמרה וירשצקייה שפעלה לבניית המוזיאון. נצפה במנהרת הבריחה. נעבור בככר העיר, מרכז החיים היהודי במקום, בו עמדו בתי הכנסת והישיבה. בסמוך  מוזיאון לזכרו של אדם מיצקביץ שחי בנובורדוק. נבקר בבית הקברות היהודי, כאן הציבו אנדרטת זיכרון לתושבי העיר שנרצחו בשואה. בדרכנו חזרה למינסק נעבור בעיירה יהודית בשם רובוביץ שנשארה כפי שהייתה לפני מלחמת העולם השנייה, גם כאן נשמע מאחד המשתתפים את סיפור המקום והשורשים של המשפחה מעיירה זו. בדרכנו לעיר http://3.bp.blogspot.com/-fl2z6G6geXE/Tj2_MhPlDzI/AAAAAAAAKnU/FOgeUnfuT3Q/s1600/%25D7%25A2%25D7%2595%25D7%25AA%25D7%25A7%2B%25D7%25A9%25D7%259C%2BIMG_8402.JPG הבירה מינסק נעבור דרך חאטין, כפר מצפון למינסק שנשרף ע"י הגרמנים, היום המקום נבנה כ"בית קברות לכפרים" אתר הנצחה לאומי לזכרם של תושבי בלארוס שנהרגו במלחמת העולם השניה (1/4 מכלל תושבי בלארוס) במקום זה נרחיב את הסיפור על הפרטיזנים הרוסים והיהודים. נצא מחאטין ונכנס לעיר הבירה מינסק. נתמקם במלון ואם יהיה לנו כח נעשה סיור קטן באזור  בו שכן הגטו היהודי, נבקר באנדרטת ימה המרשימה ונחזור למלון.

מכאן נמשיך חזרה למינסק.

יום 9 - מינסק - ת"א

היום נצא לביקור בעיר העתיקה המשוחזרת, נחפש שם את שרידי הקהילה היהודית העתיקה שגרה כאן בעבר ונצפה על הנהר החוצה את מרכז העיר וחצי האי שבו עם האנדרטה שעליה.

מכאן ניסע  למרכז העיר לצפות בבתיה המרשימים , נעלה על גג הספריה הלאומית, בית במבנה מיוחד, הבולט בכל שטח העיר. מגג הספריה נוכל לצפות במבט פנורמי על כל חלקי העיר הגדולה.

פרטים: עקיבא סלע 050-5287379

RSS